Atunci cand oamenii reduc consumerismul :O lecție practică din Japonia
Starea economică proastă care a afectat Japonia din anii 1990, pană la inceputul anilor 2000 a adus salarii micii și prețurii mari , deprima n t e , transformand consumatorii liberi in persoane foarte cumpătate ș i făcandu-i o povară pentru econ omia J aponiei .
Astăzi , după ani de la recuperare , chiar in gospodăriile japoneze cu o situație bună se folosește apa folosită pentru baie pentru a spăla rufe , un mod popular de a economisi pe facturile de utilități . Vanzările de whisky , băutura preferată printre Tokioiți ? cu bani in perioada de expansiune a anilor ' 80,au scăzut pană la o cincime din nivelul maxim .Și națiunea iși pierde interesul pentru mașini   : vanzările au scăzut cu jumătate din 1990.
Familia Takigasaki dintr o suburbia din Nakano reușește să economisească un yen sau doi.Deși famișia are un cămin confortabil ,Hiroko Takigasaki iși reduce din porțiile ei de legume.Cand depășește limita intr o săptămană ea revine la ……… tocaniță de varză .
- Poți face aproape orice cu puțină și poate și niște cartofi-spune dna.Takigasaki,in varstă de 49 de ani ,care lucrează doar cu un program de jumatate de normă ? la un cămin pentru persoanele cu dizabilități .
Soțul are o slujbă bine plătită la colosul de electonice Fujitsu dar ,nu se știe pană cand soarta va mai ține cu noi " spune ea ., Chiar trebuie să economisim mult ,mult mai mult ."
Japonia in ceșe din urmă a iesit din din Deceniul Pierdut al anilor 90,mulțumită in parte creșterii de exporturi către Statele Unite și China.Dar chiar si cu economia extinsă, shell shoched consumatorii au refuzat să cheltuiască.Intre 2001 și 2007, capitalul per- consumator a crescut doar cu 0.2 procente . Acum că exporturile au scăzut din cauza lipsei de cerere la nivel internațional ,economia Japoniei este in cădere libere deoarece nu se poate baza pe consumul intern pentru a căpăta putere .
In ultimele trei luni din 2008,economia Japoniei nu trece de o rată anuală de 12.7 procente,cel mai aprig declin de la socul uleiului din 1970.
Japonia este atat de dependentă de exporturi , care, atunci cand piețele de peste ocean incetinesc traficul , economia Japoniei se clatina gata de prabusire ", a declarat Hideo Kumano, economist la Institutul de Cercetare a Vietii Dai-ichi . "La suprafață , Japonia părea că și -a revenit din deceniul pierdut al anilor 1990. Dar, de fapt , a intrat intr -un al doilea deceniu pierdut - cea a pierderilor de consum ".
Japonezii au avut niste motive bune pentru a reduce cheltuielile .
Probabil cel mai important, salariul muncitorului mediu a scăzut in ultimii ani , chiar și după ce companiile au revenit și consolidat profiturile .
Această diferență este rezultatul agresiv de reducere a costurilor din partea exportatorilor japonezi precum Toyota și Sony. Ei , ca și companiile americane acum , au căutat să evite această competiție acerbă din partea companiilor din economiile emergente , cum ar fi Coreea de Sud și Taiwan, unde costurile forței de muncă sunt scăzute .
Pentru a putea concura mai bine, companiile au redus din locuri de muncă și salarii , inlocuind o mare parte din forța de muncă cu lucrători temporari / zileri care nu au avut siguranța locului de muncă și mai puține beneficii . Lucrătorii netraditionali / neconventionali reprezinta acum mai mult de o treime din forța de muncă din Japonia .
Oamenii mai tineri simt greul acestei schimbari . Aproximativ 48% din lucratorii cu varsta de 24 ani sau mai tineri sunt temporari . Muncitorii , care au devenit majori in timpul unei piețe de locuri de muncă dificile , tind să evite consumul excesiv .
Ei tind să fie dezinteresati de mașini ; un sondaj efectuat anul trecut de cotidianul de afaceri Nikkei, a constatat că doar 25% din barbatii japonezi de 20 de ani au vrut o mașină , fiind in scădere de la 48 la sută in anul 2000, contribuind la declinul vanzărilor .
Femeile tinere japoneze par chiar să-și piardă setea lor odata nesatioasa pentru moda din străinatate . Louis Vuitton, de exemplu , a raportat o scadere